prototype & testen

Bij BNPD bieden we een ruim aanbod van prototypebouw technieken aan. Afhankelijk van het project en het testdoel wordt een geschikte techniek gekozen.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om snelle spuug- en broodplankmodellen in de prille ideefase,  werkende technische prototypen om “the Proof of Concept” aan te tonen of volledig representatief voor productie modellen om echt met eindgebruikers te kunnen testen. 

We hebben eigen 3D printers en rapid prototyping technieken. Vaak kunnen we al  binnen een dag een model aan leveren. Materialen die we onder andere gebruiken voor deze freeform technieken zijn:

  • 3D printing, (PLA ( in elke RAL kleur), ABS, PP, PETG, PETG GF/CF, PA, TPE)
  • 3D Metaal printen: (RVS 316L, Aluminium, Titanium, Inconel)
  • SLS: Selective laser Sintering (Nylon, Alumide, RVS 316L)
  • SLA: StereoLithography Apparatus (Epoxy)
 
Bijkomend voordeel van deze technieken is dat er relatieve complexe geometrieën geproduceerd kunnen worden met een grote ontwerpvrijheid. Dit kan functioneel gebruikt worden voor extra uitgekiende lichtgewicht componenten of onderdelen met inwendige koel circuits in bv machine bouw.

We hebben inmiddels in heel wat projecten werkende zichtmodellen gemaakt in het materiaal van het uiteindelijke ontwerp. 

Deze modellen kunnen bijvoorbeeld gebruikt voor een fotoshoot van de uiteindelijke product presentatie of als presentatie op een beurs of crowdfunding campaign. 

Doordat deze modellen zo representatief zijn worden ze gebruikt om functioneel te testen op de materiaal eigenschappen maar ook als test met eindgebruikers. We stellen functionele modellen samen inclusief electronica en embedded software.  

 

 Technieken voor functionele modellen met verschillende mogelijke materialen. 

  • 3D Frezen (ABS , PC, PMMA, PP, PA, PA GF , POM ,PBT ,PC+ABS, PTFE ,PPS)
  • 3D Frezen (Steel , Stainless steel , Brass , Aluminium)
  • Finishing (lakken, mat lak, textuur lak, verchromen)

BNPD heeft ook de mogelijkheid om relatief goedkope soft tooling aan te bieden geschikt voor 25 tot circa 1000 stuks.  Op die manier kan er nog uitgebreider functioneel getest worden maar ook om bijvoorbeeld om te bemonsteren in potentiele afzetkanalen. 

  • Kleine series met vacuümgieten in siliconen mallen Tot 25-200 stuks (PU, TPU)
  • Kleine series spuitgieten met proto matrijzen en soft tooling in standaard ombouwmatrijs behuizing. Tot circa 1000 stuks